Toegangscontrole

Hoe werkt toegangscontrole?

De functie van toegangscontrole in een gebouw is om alleen toegang te geven tot een ruimte aan die personen die er wettelijk recht op hebben. Tegenwoordig kunnen houders van identificatiebadges of toegangskaarten in plaats van sleutels toegangscontroleapparaten gebruiken om toegang te krijgen tot specifieke gebieden in het gebouw.

Toegangscontrolesystemen worden ook gebruikt om de toegang tot verschillende werkstations, archiefruimten of andere beperkte gebieden te regelen. Sommige mensen geloven dat de term "toegangscontrole" beschrijft hoe een persoon in staat is om een ​​bepaald gebied binnen te gaan en te verlaten; dit is echter niet noodzakelijk het geval. In feite is de definitie van toegangscontrole in de loop der jaren veranderd, gebaseerd op de behoeften van de huidige systeembeheerders. Tegenwoordig is een toegangscontrolesysteem veel meer dan alleen een slot op een deur of poort; het is een complexe reeks computerprogramma's die zijn ontworpen om ongeoorloofde toegang te voorkomen door ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft.

De belangrijkste onderdelen van een toegangscontrolesysteem zijn hardware en software. De hardware bestaat uit het computergestuurde bedieningspaneel, sensoren, schakelaars en een besturingseenheid. De software omvat het besturingssysteem, toepassingssoftware en de database voor het opslaan van het systeemlogboek.