Een manier om ervoor te zorgen dat een apparaat is functioneel is ervoor te zorgen dat het compatibel is met de hardware die wordt geleverd met het systeem. Het merendeel van de verkochte apparaten zijn compatibel met de hardware. Zo kan de Firewire-kabel worden gebruikt voor alle soorten computers, waaronder de nieuwste computers die beschikken over ingebouwde Firewire-poorten.

In sommige gevallen is de software ook wel compatibel zijn met de hardware te zijn. In de mate dat de functionaliteit van de hardware niet kan worden gewijzigd, kan het systeem werken met de software eenvoudig. Het merendeel van de apparaten hebben beperkingen op de hoeveelheid gegevens die kunnen worden verzonden of ontvangen of de hoeveelheid stroom die een apparaat kan bieden. Dit zijn de factoren die een PC randapparatuur moet kunnen voldoen.

Het probleem van de onverenigbaarheid ontstaat wanneer de prestatie wordt verlaagd en het apparaat kan niet goed werken. Indien de component niet compatibel is met de software, dan zal dit zeker van invloed op de manier waarop de functies van het apparaat. In een dergelijk geval is de enige optie beschikbaar voor gebruikers is om het apparaat te vervangen.

Dit betekent niet dat de computer hardware of de PC-randapparatuur niet kan worden gerepareerd. Als de hardware niet compatibel is met de software, dan moet deze worden vervangen. Men kan gebruik maken van zowel opgeknapte of apparatuur die kan worden gekocht in online winkels en online veilingsites. De aankoop van online maakt het mogelijk om veel geld en tijd te besparen.

.