Lichtschakelaar

Wat is een lichtschakelaar?

Een lichtschakelaar is een belangrijk elektrisch onderdeel dat de manier waarop gloeilampen en andere elektrische items werken, regelt. De schakelaar functioneert door stroom te schakelen tussen de twee verschillende elektrische circuits waaraan hij is bevestigd, en kan ook worden gebruikt om bepaalde verlichtingsarmaturen uit of aan te zetten.

Bij elektrische bedrading is een typische lichtschakelaar een enkele draad die een elektrisch circuit, zoals een lamp, verbindt met de stroomonderbreker die de stroom van elektriciteit van de hoofdstroombron regelt. Hoewel een lichtschakelaar elektrisch geleidend kan zijn (wat betekent dat de geleiders beide elektrisch geleidend zijn) of niet-elektrisch geleidend (wat betekent dat de geleiders niet beide geleiders van elektriciteit zijn), zijn ze meestal gemaakt van een combinatie van twee typen: solid state (transistor-gebaseerd) en relais-gebaseerd (relais-gebaseerd).

De meeste schakelaars kunnen in verschillende typen worden ingedeeld: grondgeschakelde schakelaars, stroomonderbreker geschakelde schakelaars en uitbreidingscircuit geschakelde schakelaars. Aardingsgeschakelde schakelaars zijn ontworpen om schade aan de stroomonderbreker te voorkomen door elektrische stroom naar de stroomonderbreker te schakelen in geval van een elektrische piek. Stroomonderbrekers worden voornamelijk gebruikt in commerciële omgevingen, waar stroomstoten kunnen optreden als gevolg van harde wind en natuurrampen.

Uitbreidingscircuitschakelaars, ook wel 'schakelpakketten' stapelschakelaars genoemd, worden gebruikt in woonhuizen. Ze worden voornamelijk gebruikt om verlichtingsbronnen te schakelen, waaronder wand-, plafond- en vloerarmaturen. Wandschakelaars worden gebruikt in combinatie met schakelaars voor verlengingscircuits aan en uit lampen in een kamer Plafondschakelaars worden gebruikt in combinatie met wandschakelaars om lampen in een plafondarmatuur aan en uit te zetten.

Op relais gebaseerde schakelaars (ook wel "stroomonderbrekerschakelaars" genoemd) komen veel vaker voor in woonomgevingen. Ze gebruiken een elektromechanisch apparaat dat in staat is om een ​​kleine stroom in een of andere richting te detecteren. Deze stroom wordt opgevangen door een schakelaar in de stroomonderbreker. Het apparaat detecteert deze stroom en schakelt dienovereenkomstig een stroomonderbreker in of uit. Deze schakelaars worden soms "batterijbediend", "passief" of "elektrisch bediend" genoemd.

Een individuele gloeilamp kan direct of indirect worden gevoed door een stroomonderbreker. Indirect gevoede gloeilampen zijn lampen die worden ingeschakeld wanneer de stroomonderbreker een stroom door de kabel of contacten detecteert. Bij gloeilampen met indirecte voeding stroomt meestal een kleine stroom door de lamp; een stroomonderbreker detecteert deze stroom en schakelt de lamp in of uit.